Browse By

Dream Chair, Mahakarya Seni Furniture Berharga Hebat

Dream Chair (foto:gardenfurniture-online)

Dream Chair (foto:gardenfurniture-online)

Sebuah inovasi baru dalam dunia perabot lahir kembali. Dream Chair, inilah nama dari sebuah perabot yang tidak sekadar mengedepankan fungsi utama. Tetapi lebih dari itu, Dream Chair merupakan sebuah karya seni perabot yang patut dihargai kehadirannya.

Perabot ini merupakan hasil karya seni dari Tadao Ando untuk Carl Hansen and Son. Kehadiran Dream Chair sekaligus sebagai tribute yang dipersembahkan dari pereka kepada Hans Wegner yang juga seorang pereka ternama asal Denmark. Perabot ini juga dibuat dengan konsep yang disukai oleh Wegner.

4600desainrumah

Sesuai dengan namanya, Dream Chair adalah sebuah kerusi yang juga mempunyai fungsi yang sama seperti layaknya kerusi-kerusi pada umumnya. Tetapi di sisi lain, Dream Chair adalah sebuah kerusi yang dihadirkan dalam sebuah konsep karya seni dari perabot masal.

Mengapa kerusi ini menjadi sebuah karya seni luar biasa? Kerana di sebalik itu, Dream Chair dibuat dari material kayu lapis plywood 3 dimensi, yang boleh melekuk di sepanjang rangka pada saat dibentuk. Tentu kerusi yang mengutamakan karya seni ini boleh bekerja dengan sangat baik dan menjadi sebahagian dari sebuah hiasan ruang yang berkelas.

Kerana setiap lekukan indahnya dapat dinikmati dari pelbagai sudut. Karya seni dalam dunia perabot ini memang pantas ditebus dengan harga yang cukup hebat. Jika ingin memilikinya, maka anda harus menebusnya seharga 40 juta. Sebuah harga yang pantas untuk memiliki sebuah hiasan dalaman

Leave a Reply

shares