Browse By

Hidupkan Suasana Bilik Tetamu Dengan Plafon Lukis

Plafon Lukis Mewah Ruang Tamu (foto:bugalooscraproom)

Plafon Lukis Mewah Ruang Tamu (foto:bugalooscraproom)

Ruang tamu anda boleh tampil lebih menarik dengan siling bercorak lukisan seperti pada gambar berikut ini. Kesan yang ditimbulkan dari siling ini sangat luar biasa, kerana Bilik Tetamu akan terasa lebih hidup dan berwarna.

Anda berminat? Simak ulasan berikut mengenai tips dan cara membuat siling lukis. Perlu diketahui, bahawa caranya sangat mudah walaupun anda boleh melakukannya sendiri. Jika anda memang tergolong orang yang sibuk, anda boleh menyewa perkhidmatan tukang. Pengerjaannya pun tidak memakan masa lama hanya satu hari saja.

4600desainrumah

Berikut tahapan pembuatan siling lukis:

  1. Lubangi siling, kemudian sesuaikan antara saiz reka bentuk yang dikehendaki dengan saiz siling tentunya. Pastikan bahawa siling ruang tamu anda kuat. Jika kelihatan ringkih, anda boleh memperkuatnya dengan menambah rasuk kayu yang diikatkan pada kuda-kuda bumbung.
  2. Selepas itu tambah kaso saiz 5/7 di sekeliling lubang yang anda buat di siling.
    Selepas itu, di sekeliling lubang juga dilekatkan lis ukir berukuran 12 cm. Jangan lupa sisakan antara 1-2 cm dari ukuran lebar lis yang nantinya digunakan sebagai pemegang dindingnya. Untuk menampal lis ke bumbung di sekeliling lubang, cukup menggunakan skru. Agar tidak merosakkan ukiran pasang skru dari bahagian belakang siling.
  3. Kemudian buatlah panel kayu yang saiz dan reka bentuk disesuaikan dengan lubang. Apabila bumbung rumah berupa dak konkrit, maka panel cukup dilekatkan di bumbung dak. Sedangkan bila bahagian atas siling rumah anda berupa kuda-kuda, maka buatlah terlebih dahulu rangka kayu sebagai tempat untuk melekat panel. Sebagai catatan, untuk kedudukan panel iaitu berada di tengah-tengah dan lebih tinggi dari bibir lubang.
  4. Siapkan reng 4 buah saiz ¾. Panjangnya disesuaikan dengan dengan jarak antara sudut bibir lubang dengan hujung panel. Tempelkan kedua ujung bilah ke bahagian hujung sudut bibir lubang dan panel dengan menggunakan skru. Fungsi reng sendiri iaitu sebagai struktur penahan dinding. Setelah selesai, cek kembali dan pastikan dalam keadaan kuat.
  5. Lanjut ke peringkat seterusnya iaitu menampal lis kayu berukuran 10 cm di bahagian bawah reng. Perlu disisakan jarak lebar lis sekitar 3 cm di sisi kanan dan kiri reng. Supaya dapat melekat dengan erat, sebagai perekatnya gunakanlah skru.
  6. Siapkan triplek dengan saiz dan bentuk yang sesuai dengan dinding yang telah dibuat. Lalu potong lukisan masing-masing empat keping dengan saiz dan bentuk yang sesuai juga dengan tripleks.
  7. Langkah terakir iaitu saatnya melumuri permukaan tripleks menggunakan lem dan tampal lukisan yang tersedia. Selepas itu tunggu beberapa saat hingga lem kering. Jika sudah kering, maka tinggal memasangnya pada rangka yang telah siap.

Mudah bukan? Mari kreasikan di rumah anda masing-masing.

Leave a Reply

shares