Browse By

Ketahui Jenis dan Pelapis Kayu Sebelum Membeli Furniture!

Furniture kayu (foto:rumah-strategis)

Furniture kayu (foto:rumah-strategis)

Salah satu material yang sering digunakan sebagai bahan asas perabot adalah kayu. Berbagai macam perabot bermula dari meja, kerusi, hingga tempat tidur yang diperbuat daripada material kayu. Selain mudah dibentuk, kayu juga mempunyai unsur semula jadi yang kuat.

Tetapi, walaupun banyak jenis kayu yang awet dengan harga yang terlalu tinggi tetap saja harus diperhatikan rawatannya. Kayu merupakan bahan yang sangat berisiko terhadap serangan anai-anai. Selain itu masih terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan kerosakan pada kayu diantaranya adalah kelembapan, sinar ultraviolet, dan cendawan.

4600desainrumah

Oleh karena itu agar perabot berbahan kayu di rumah anda dapat bertahan lama, harus diberikan suatu perlindungan khusus. Jangan anggap remeh, kerana perlindungan ini sangat penting untuk melindungi kayu dari berbagai punca kerosakan. Tentu anda tidak ingin perabot di rumah cepat rosak dan perlu menggantikannya dengan yang baru lagi. Hal itu tentu tidak berkesan kerana saat ini keperluan rumah tangga tidak sekadar untuk keperluan perabot saja.

Perlu diketahui bahawa tahap kekuatan kayu dari dalam tergantung dari berat jenis kayu. Jenis kayu dengan dengan berat jenis tinggi mempunyai kekuatan yang lebih baik berbanding kayu dengan berat jenis rendah. Beberapa contoh kayu dengan berat jenis yang tinggi diantaranya bangkirai, ulin, dan damar laut. Oleh kerana itu sebelum membeli perabot pastikan dahulu jenis kayunya.

Apabila anda sudah mengetahui bahannya diperbuat daripada jenis kayu yang berkualiti, saatnya mengetahui jenis pelapis luarnya. Pelapis kayu biasa disebut dengan istilah coating. Untuk salutan sendiri terdiri dari beberapa jenis diantaranya solid, lasur, dan clear coating.

Jika anda memilih perabot yang akan difungsikan di dalam rumah sahaja (dalaman), jenis salutan yang sesuai adalah clear coating. Jenis pelapis ini tidak mengandungi UV Absober dan telus pigmen, jadi tidak boleh melindungi kayu dari serangan sinar ultraviolet. Sedangkan untuk perabot yang akan digunakan di luar bilik akan lebih baik jika disalut dengan solid coating. Jadi, dengan mengetahui jenis kayu dan sarung ini kini anda boleh memilih perabot yang awet dan tahan lama.

Leave a Reply

shares