Browse By

Tips Memilih Seramik Untuk Bilik Mandi

Bagi anda yang sedang bingung mencari seramik yang pas untuk bilik mandi di rumah, sepertinya ulasan berikut sangat tepat. Memang, memilih seramik bilik mandi sepertinya mudah-mudah saja.

Tetapi jika anda ingin menghadirkan sebuah bilik mandi yang menarik, tentu tidak boleh sembarangan dalam memilih keramiknya. Agar gambaran bilik mandi sempurna, anda perlu memilih motif seramik yang sesuai dengan tema ruang. Jika tidak tepat, maka hasilnya tentu tidak aka memuaskan dan terkesan ala kadarnya.

4600desainrumah

Oleh kerana itu, anda harus mengetahui hal-hal yang perlu diperhatikan dalam memilih seramik yang tepat untuk bilik mandi. Satu perkara yang pasti iaitu bahawa seramik yang dipilih untuk bilik mandi mempunyai tekstur anti-licin. Hal ini sangat penting demi keselesaan dan keselamatan bagi setiap pengguna bilik mandi.

Contoh Keramik Kamar Mandi

Contoh Keramik Kamar Mandi

Kemudian agar gambaran bilik mandi menjadi sempurna, anda harus mempertimbangkan beberapa perkara berikut sebelum memilih seramik.

  1. Pilih motif yang boleh menyokong tema ruang. Akan lebih baik jika tercipta keharmonian antara motif seramik bilik mandi dengan ruang lain.
  2. Pemilihan motif unik seperti bunga-bunga boleh dipilih jika sesuai dengan tema keseluruhan ruang bilik mandi. Jangan sekali-kali cuba memilih seramik dengan motif yang bersinggungan dengan tema ruang.
  3. Warna keramik untuk lantai dan dinding diusahakan sama. Atau paling tidak saling menyokong satu sama lain. Intinya warna keramik lantai dan dinding tidak saling berlanggar.
  4. Untuk warna keramik yang telah dipilih juga diusahakan agar berbeza dengan nat. Sebagai contoh anda memilih seramik berwarna biru, maka nat berwarna kuning atau merah.

Tidak banyak bukan? Jadi, anda tidak mungkin salah pilih keramik untuk bilik mandi di rumah tentunya.

Leave a Reply

shares